ponedeljek, 22. oktober 2012


POLŽI BOURGOUIGNONNE



Polže operemo v veliko tekoče vode. Jih odcedimo ter preložimo v posodo z grobo soljo in kisom. Dodamo malo moke in jih pustimo, da se očistijo. Polže pustimo tako približno dve uri. Polže ponovno nekajkrat operemo, ter preložimo v novo posodo. Prelijemo jih s hladno vodo in pokuhamo na nizki temperaturi, tako, da pokukajo iz hišic. Na vročem ognju jih kuhamo še približno 10 minut. Pripravimo Court - Bouillon
Potrebujemo ½ litra belega vina za vsak liter vode. Dodamo peteršilj, timijan, čebulo, šalotko, česen, grobo sol, poper in zelenjavo. Polže preložimo v Corut Bouillon in postopoma zavremo. Vse skupaj kuhamo še približno 90 minut, odvisno od velikosti polžev. Ko so polži kuhani jih odstranimo iz hišice, odstranimo odvečne dele in pripravimo za nadaljnjo uporabo. Lahko jih uporabimo takoj, ali pa zamrznemo za kasneje. Hišice očistimo s sodo, operemo v vodi ter pokuhamo, da jih steriliziramo.


MASLO ZA POLŽE


Potrebujemo:

1kg masla
25g soli
5g črnega popra
150g česna
35g šalotke
90g peteršilja




Česen, šalotko in peteršilj narežemo na zelo majhne koščke in skupaj z drugimi sestavinami vmešamo v maslo.
V vsako prazno hišico položimo majhen košček polžjega masla, vanjo položimo kuhano polžje meso in zapremo s preostankom polžjega masla. Pečico segrejemo do 200 stopinj Celzija v pekač položimo polže tako, da je odprtina na hišici obrnjena navzgor, ter pečemo približno 10-15 minut, oziroma toliko časa, da se polžje maslo stopi in odprtina na hišici dobi penasto prevleko. Takoj jih postrežemo. Za serviranje lahko uporabimo krožnik za serviranje polžev v hišici ali hišice preprosto postavimo v grobo sol, katero smo potresli po globokem krožniku, tako, da polžje hišice stabilno stojijo.
Polže najenostavneje potegnemo iz hišice s posebno vilčko in kleščami za polže.